Pásztorkunyhó

A klasszikus pásztorélet nyugalma, békéje napjaink folytonos rohanásában egy igazi utópisztikus gondolat lehet sokunk számára. A Gebauer Vendégháznál található pásztorkunyhó ebbe a békés, természetközeli létbe nyújt egy kis betekintést.

A pásztorkunyhók eredetileg hálóhelyül szolgáltak a jószágokat őrző elődeink számára, illetve megvédték őket a természeit erői ellen. Néhány négyzetméteres alapterületű, egyszerű építmények voltak, amelyek szél és eső esetén kiváló védelmet nyújtottak a benne megpihenőknek. Könnyen elérhető és kezelhető alapanyagokból készültek, nádból, sárból és fából.

Tüzelni, fűteni nem lehetett bennük, arra a célra a különálló, kis konyhaszerű “vasaló” szolgált, ami főzés vagy melegedés közben megvédte a széltől, esőtől a pásztort. A pásztorkunyhók a huszadik század közepéig gyakori látványnak számítottak hazánk legelőterületein. Funkciójukat később átvették a mozgatható átmeneti szállások.

A Gebauer Vendégház pásztorkunyhója tökéletes másolata a pásztorok tanyáinak, továbbá korhű berendezési tárgyak is megtalálhatók benne. Úgy lett kialakítva, hogy lakható, használható legyen, nem csupán díszként, “kiállítási tárgyként” funkcionál. Víz és áram ugyan nincs benne, viszont a kényelmes ágy és a feledhetetlen, nosztalgikus hangulat miatt volt olyan vendégünk, aki benne töltötte az éjszakát.

És bizony elégedett volt.

A pásztorok életének jelentős része magányosan, a rohanó világ zajától, a természet békéjében telt. Ön is részese lehet ennek a fajta nyugalomnak, ha csak egy rövid időre is, amikor ellátogat hozzánk. Ha szeretné átélni, milyen lehetett elődeinknek, látogasson el hozzánk!

Szálláshely foglalásához kattints a gombra: Foglalás